Valmistelijan vastuu ja asian riittävä selvittäminen

Monesti pohditaan sitä, milloin asiaa on valmisteltu ja selvitetty riittävästi. Hallintolain mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Tässä webinaarissa käsitellään hyvää valmistelua riittävän ja laadukkaan selvittämisen näkökulmasta.

Esittelijän vastuusta puhutaan paljon, mutta valmistelijalla on myös vastuu selvittää asiaa huolellisesti, asianmukaisesti ja riittävästi. Hyvä hallinto ja hallintolaki tarjoavat reunaehdot, mutta miten käytännössä tulisi määritellä hyvä ja riittävä valmistelu? Valmistelun vähimmäisedellytys on lainmukaisuus ja ratkaisun perustana olevat riittävät tiedot. Webinaarissa pohditaan lain ja käytännön näkökulmasta riittävää ja asianmukaista selvittämistä. Esimerkkeinä käytetään eri toimialojen hallintopäätöksiä ja oikeuskäytäntöä. Erilaisissa asioissa riittävyys voi olla hyvinkin erilaista. Koulutus pidetään silti konkreettisena.

Koulutus on tarkoitettu viranhaltijapäätöksiä ja toimielinpäätöksiä valmisteleville henkilöille.

Kouluttajana toimii Tuuli Tarukannel Hallintoakatemiasta.

Palautetta vastaavasta koulutuksesta: ”Selkeä esitys, esimerkit hyviä. Keskityttiin oleelliseen.” ” Hyvä kokonaisuus, käytännönläheiset esimerkit. Kommenttien anto helppoa.” ”Hyvä hinta-laatusuhde”

Mikäli koulutuksen ajankohta ei sovi sinulle, voit tilata koulutuksesta myös jälkikäteen katsottavissa olevan tallenteen ottamalla yhteyttä: info@hallintoakatemia.fi.

13.00 Koulutuksen avaus
Miten lainsäädäntö määrittelee hyvää valmistelua ja riittävää selvittämistä
- Hyvä laadukas valmistelu
- Asian riittävä selvittäminen
- Asianmukainen selvittäminen: Tapa hankkia selvityksiä
- Viranomaisen ja asianosaisen vastuut ja oikeudet

Valmistelu valmistelijan vastuun näkökulmasta

Esimerkkejä: kuinka käytännössä arvioin valmistelun riittävyyttä ja vastuuni toteuttamista?

15.00 Koulutuksen päätös

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 19.10.2020

Koulutus toimii parhaiten Google Chrome -selaimella - älä käytä Internet Exploreria. Ilmoittautuaksesi koulutukseen sinun tulee ensin rekisteröityä videokoulutus.fi -sivuston käyttäjäksi. Samoilla tunnuksilla voit jatkossakin ilmoittautua koulutuksiin. Rekisteröitymisen jälkeen pääset ilmoittautumaan koulutukseen. Koulutusta pääset seuraamaan vahvistusviestissä tulevan linkin kautta. Voit maksaa koulutuksen heti tai vaihtoehtoisesti tilata laskun organisaatiollesi.

Tuuli Tarukannel, tuuli.tarukannel@hallintoakatemia.fi

Lataa aineisto

Tuuli Tarukannel

Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.

Miten vastaan tietopyyntöön (TALLENNE)

Koulutuksessa käsitellään konkreettisesti ja käytännönläheisesti tietopyyntöön vastaamista eri tilanteissa tietopyynnön saapumisesta muutoksenhakuun saakka. Koulutuksessa mennään suoraan asiaan ja sen aikana saat vinkkejä ja toimintaohjeita tietopyyntöjen käsittelyyn, julkisuuslain vaikutuksista eri tilanteisiin ja viranomaisen tiedonantovelvollisuudesta sekä erilaisista tiedonsaantioikeuksista. >> Tutustu

Julkiset hankinnat teknisellä toimialalla (tallenne)

Julkiset hankinnat on tehtävä noudattaen kansallisia hankintalakeja ja EU:n hankintadirektiivejä. Hankinnoissa tulee noudattaa periaatteita, joilla ohjataan hankintamenettelyn etenemistä, hankinnan asiakirjojen laatimista, hankinnasta ilmoittamista ja hankintasopimuksen allekirjoittamista. Teknisellä toimialalla tehdään paljon monimutkaisia hankintoja - tämä koulutus tarjoaa tiivistetyn tietopaketin tarjouspyynnön laatimisesta hankintasopimuksen laatimiseen sekä muutoksenhakuun. Lisäksi käydään läpi esimerkkien avulla mahdollisia ongelmatilanteita. Koulutus soveltuu teknisen toimialan julkisista hankinnoista vastaaville sekä heille, jotka ovat mukana esimerkiksi valmistelevissa tehtävissä hankintaprosesseissa. Kouluttajana videotallenteella toimii Sarastia Oy:n hankintapäällikkö Riku Heino. >> Tutustu