Kielenhuoltoa kuntatekstien kirjoittajille

• Kouluttaja: Riitta Suominen

Kielenhuoltoa kuntatekstien kirjoittajille

Kuntien erilaisissa tehtävissä tarvitaan taitoa käyttää hyvää kieltä sekä kirjoittaa selkeästi ja ymmärrettävästi. Kunnissa laaditaan paljon virallisia asiakirjoja, joiden lukijoilla voi olla hyvinkin vaihtelevat lähtötiedot ja tarpeet. Kuntatekstin tulisi sopia sekä päättäjille, päätösten toimeenpanijoille että päätöksen lukijoille ja käyttäjille. On tärkeää, että kunnissa tuotettavia tekstejä pohditaan sisällön sekä kielenhuollon näkökulmasta.

Tässä webinaarissa käsitellään kuntatekstien kirjoittamista ja kielenhuoltoa. Webinaarissa käsitellään kuntateksteihin liittyvien käytännön esimerkkien avulla esimerkiksi keskeisten kielivirheiden korjaamista ja tekstien parantamista. Webinaarissa käsitellään myös sitä, miten pääsemme eroon kapulakielestä ja pystymme tiivistämään tekstejämme.

Koulutus on tarkoitettu erilaisia kuntien tekstejä ja asiakirjoja kirjoittaville, kuten kuntien valmistelu- ja toimistotehtävissä toimiville.

Kouluttajana toimii FT, viestinnän ja verkko-oppimisen asiantuntija Riitta Suominen. Riitta on pidetty, innostava ja käytännönläheinen kouluttaja, jolla on pitkä kokemus kunta-alan kouluttamisesta.

Palautetta aiemmasta Riitta Suomisen koulutuksesta: ”Erityiskiitos Riitta Suomiselle mielenkiintoisesta ja virkistävästä osuudesta.” ”Kouluttaja Riitta Suominen on erittäin hyvä esiintyjä.”

10.00 Koulutuksen avaus

Kunnan kielivirheiden viiden kärki
Mihin kuntatekstien kirjoittaja kompastuu?
Elämää suuremmat kielikysymykset: yhdysmerkki, viivan pituus, välilyönti
Visaisimmat välimerkit: ja-sanan pilkutus, kaksoispiste ja puolipiste
Noudattaisinko standardeja? Poimintoja omaperäisistä merkintätavoista

Karsi nämä kapulat
Ylipitkät yhdyssanat riesana
Korjaa, älä suorita korjaustoimenpiteitä
Tiivistä, älä toista vaikeita nimiä ja termejä
Esimerkkejä kuntatekstien koukeroista ennen ja jälkeen korjauksen

Käytä näitä verkkolähteitä

12.00 Koulutuksen päätös

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 22.10.2020

Koulutus toimii parhaiten Google Chrome -selaimella - älä käytä Internet Exploreria. Ilmoittautuaksesi koulutukseen sinun tulee ensin rekisteröityä videokoulutus.fi -sivuston käyttäjäksi. Samoilla tunnuksilla voit jatkossakin ilmoittautua koulutuksiin. Rekisteröitymisen jälkeen pääset ilmoittautumaan koulutukseen. Koulutusta pääset seuraamaan vahvistusviestissä tulevan linkin kautta. Voit maksaa koulutuksen heti tai vaihtoehtoisesti tilata laskun organisaatiollesi.

Tuuli Tarukannel, tuuli.tarukannel@hallintoakatemia.fi

Riitta Suominen

Miten vastaan tietopyyntöön (TALLENNE)

Koulutuksessa käsitellään konkreettisesti ja käytännönläheisesti tietopyyntöön vastaamista eri tilanteissa tietopyynnön saapumisesta muutoksenhakuun saakka. Koulutuksessa mennään suoraan asiaan ja sen aikana saat vinkkejä ja toimintaohjeita tietopyyntöjen käsittelyyn, julkisuuslain vaikutuksista eri tilanteisiin ja viranomaisen tiedonantovelvollisuudesta sekä erilaisista tiedonsaantioikeuksista. >> Tutustu