Tiedonhallintaki: Tietojen elinkaaren hallinta ja tiedonhallintamalli käytännössä kunnissa

Uusi tiedonhallintalaki velvoittaa laissa määriteltyjä tiedonhallintayksiköitä eli esimerkiksi kuntia ja kuntayhtymiä laatimaan tiedonhallintalaissa säädetyn tiedonhallintamallin vuoden 2021 alkuun mennessä. Tiedonhallintamallin laadinta on organisaatiolle suuri työ. Tiedonhallintalailla edistetään viranomaisen tiedonhallinnan laatua, tietoturvallisuutta sekä tietoaineistojen vastuullista hyödyntämistä. Lailla myös edistetään tietojärjestelmien ja tietovarantojen yhteentoimivuutta.

Tässä koulutuksessa käydään käytännönläheisesti käytännön esimerkkien ja vinkkien avulla läpi mm. mitä tiedonhallintamallin tulee sisältää, mitä tiedonhallintamallin valmistelussa kannattaa käytännössä huomioida ja millainen tiedonhallintamalli voi käytännössä olla. Koulutuksen toinen puolisko keskittyy tietojen elinkaaren hallintaan ja sitä kautta tietosuojaan ja tietoturvaan. Lisäksi riskienhallinnan esimerkkejä käydään koulutuksessa läpi. Koulutus keskittyy käytännön esimerkkeihin ja vinkkeihin. Koulutuksessa kokeneet ja asioita käytännössä tehneet asiantuntijat kertovat näistä teemoista sekä oman organisaation kautta opitun että lainsäädännön näkökulmasta.

Koulutus on tarkoitettu kuntien tietohallinnossa, lakiasioiden parissa, asiakirjahallinnossa, kirjaamossa ja arkistoissa työskenteleville. Koulutus on hyödyllinen kunnissa työskenteleville, jotka toimivat tiedonhallintamallin parissa. Lisäksi koulutus on kohdennettu kunnan tietosuojasta ja tietoturvasta vastaaville.

Kouluttajina toimivat Juha Laine ja Ari Andreasson Tampereen kaupungilta.

Juha Laine toimii projektipäällikkönä Arkistojen digitointiprojekti Raffessa Tampereen kaupungilla. Juhalla on pitkä yli 10 vuoden kokemus käytännön tekemisestä arkistoasioissa. Hän on pidetty kouluttaja, jota kehutaan esimerkiksi käytännönläheisyydestä ja oikeiden esimerkkien kertomisesta.

Ari Andreasson hoitaa Tampereen kaupungilla lakisääteisiä tietosuojavastaavan tehtäviä ja hän on erittäin kokenut ja pidetty kouluttaja. Ari on kehittänyt taitojaan tietosuoja-asiantuntijana säännöllisesti kouluttautumalla ja perehtymällä lainsäädäntöön sekä kuulumalla kansallisiin työryhmiin (mm. terveydenhuollon tietosuojan yhteistyöryhmä ja Kuntaliiton tietosuojavastaavien verkoston työvaliokunta). Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja tietoturvasta ja tietosuojasta.

OHJELMA:

klo 9.45 Voit testata yhteyksiä

klo 10 Koulutus alkaa

Tiedonhallintamallin laatiminen ja hyödyntäminen
- Miten Tampereen tiedonhallintamalli on tehty?
- Miten tiedonhallintamallia on ajateltu hyödyntää?
- Sähköisen tiedon elinkaaren hallinta
- Käytännön vinkkejä Tampereelta

Juha Laine, Tampereen kaupunki

klo 11 Tietojen elinkaaren hallinta, Käytännön esimerkkejä
- Tietoturvan kehittäminen ja parantaminen tietojen elinkaaren aikana
- Tietosuojan merkitys ja kehittäminen - mitä uutta tiedonhallintalaki toi?
- Riskienhallinta ja käytännön esimerkkejä riskienhallinnasta
- Hyviä vinkkejä ja esimerkkejä Tampereelta

Ari Andreasson, Tampereen kaupunki

klo 12 Koulutus päättyy

Ilmoittaudu koulutukseen 9.2.2021 mennessä.

Koulutus toimii parhaiten Google Chrome -selaimella - älä käytä Internet Exploreria. Ilmoittautuaksesi koulutukseen sinun tulee ensin rekisteröityä videokoulutus.fi -sivuston käyttäjäksi. Samoilla tunnuksilla voit jatkossakin ilmoittautua koulutuksiin. Rekisteröitymisen jälkeen pääset ilmoittautumaan koulutukseen. Koulutusta pääset seuraamaan "Omat ilmoittautumiset" -välilehden tai vahvistusviestissä tulevan linkin kautta. Voit maksaa koulutuksen heti tai vaihtoehtoisesti tilata laskun organisaatiollesi. Saat ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistusviestin, jossa on osallistumislinkki koulutukseen.

160 € (+ alv 24 %)/osallistuja

5-7 osallistujaa, 150 €/hlö (+ALV 24%)
8-10 osallistujaa, 130 €/hlö (+ALV 24%)
11-14 osallistujaa, 110 €/hlö (+ALV 24%)
15-19 osallistujaa, 95 €/hlö (+ALV 24%)
20-29 osallistujaa, 80 €/hlö (+ALV 24%)
30-39 osallistujaa, 70 €/hlö (+ALV 24%)
40-49 osallistujaa, 60 €/hlö (+ALV 24%)
50-75 osallistujaa, 45 €/hlö (+ALV 24%)
76-100 osallistujaa, 35 €/hlö (+ALV 24%)
yli 100 osallistujaa, pyydä tarjous (info@hallintoakatemia.fi)

Ryhmän vähimmäiskoko on ilmoitettava viimeistään viikkoa ennen koulutusta.

Henna Koskelainen
henna.koskelainen@hallintoakatemia.fi

Lataa aineisto

Juha Laine