Mitä tehdä, jos kohtaa kunnassa epäasiallista...

Mitä tehdä, jos kohtaa kunnassa epäasiallista päätöksentekoon vaikuttamista?

Kunnallishallinnossa törmätään ajoittain epäasialliseen ja suunnitelmalliseen vaikuttamiseen, jonka tavoitteena on heikentää viranomaisten kykyä tai halua hoitaa tehtäväänsä ja näin häiritä esimerkiksi päätöksentekoprosessia. Voidaan puhua jopa maalittamisesta, mikä voi esiintyä esimerkiksi häirintänä, uhkailuna, perättömien väitteiden esittelynä ja levittämisenä tai toistuvina valituksina.

Kunnassa päätöksentekoon vaikuttaminen ilmenee usein lähes systemaattisena valittamisena päätöksistä tai päätöksentekoprosesseista. Mitä tässä tilanteessa kunnallishallinnossa voidaan tehdä? Kuinka vältytään turhautumiselta ja varovaisuudelta, jotka saattavat itsessään vaikuttaa päätöksentekoon? Koulutuksessa käsitellään, mitä laissa säädetään vaikuttamisesta ja millaisia pelimerkkejä kunnalla on käytettävissään kohdatessaan päätöksenteon häirintää sen eri muodoissa.

Koulutus on suunnattu erityisesti hallinnossa työskenteleville henkilöille, jotka työssään osallistuvat kunnalliseen päätöksentekoon. Koulutuksen jälkeen tunnistat vaikuttamisyritykset aikaisempaa paremmin ja tunnet lainsäädännön, jonka tehtävä on turvata päätöksen teon sujuvuus.

Kouluttajana toimii Liisa Reunamäki, joka on työoikeuteen perehtynyt oikeustieteen maisteri. Hän työskentelee lakimiehenä asianajotoimistossa ja käsittelee päivittäin asiakkaiden kanssa työoikeuden ongelmatilanteita, kuten häirintää.

8:45 Voit testata yhteytesi

Millä tavoilla päätöksentekoprosessiin voidaan yrittää vaikuttaa?
- Hyväksyttävä vaikuttaminen laissa
- Milloin vaikuttaminen tai häirintä on maalittamista?

Mitä voi tehdä, jos epäilee joutuneensa epäasiallisen vaikuttamisen kohteeksi?
- Tukeutuminen lakiin
- Mitä tulee kestää ja milloin on syytä turvautua oikeuskeinoihin?

Ennakointi ja suunnitelmallisuus vaikutusyritysten torjunnassa
- Päätöksenteon sudenkuopat
- Viestinnän ja prosessin suunnittelu
- Vaikutuspyrkimysten huomioon ottaminen hallinnossa